Demir eksikliği halk arasında kansızlık olarak bilinen anemiye yol açar.
Toplumumuzda eksikliği en çok görülen besin öğelerinden biri, demir mineralidir. Özellikle kadınlarda hamilelik ve regl dönemlerinde (hamile veya emziren kadınların demir ihtiyacı erkeklere oranla 2 kat daha fazladır) demir yetersizliği çok sık görülür. Demirden zengin olan besinleri
tüketmeyen çocuklarda da demir yetersizliği oluşma riski vardır. Vücudun hemoglobin adı verilen kan proteinini yapmak için yeterli demire gereksinimi vardır. Hemoglobin olmadan kırmızı kan hücrelerinin oksijeni akciğerlerden vücudun diğer bölgelerine taşımaları mümkün değildir.
Demir Eksikliği Anemisi
Aneminin en yaygın sebebi demir yetersizliğidir. Demir olmadan hemoglobin üretilemeyeceği için, kırmızı kan hücreleri küçük ve soluk olur. Bunun sonucunda kan yoluyla hücrelere yeterince oksijen gidemediğinden, vücut gerekli olan enerjiyi de üretemez. Demir yetersizliğine bağlı olarak bireyde yorgunluk, halsizlik, solgun bir görünüm, üşüme hissi gibi semptomlar görülür.
Günlük Demir İhtiyacı Ne Kadardır?
Alınması tavsiye edilen demir miktarı, 19 yaş sonrası erkeklerde ve postmenopoz dönemindeki kadınlarda günlük 8 mg’dır. 19-50 yaş arası kadınlarda bu miktar günlük 18 mg iken, hamilelikte ise günde 27 mg’a çıkar.
Demirin Vücutta Emilimi
Demir besinler aracılığıyla alınabilir, fakat gün içinde alınan 10-20 mg demirin vücutta yalnızca 2 mg’ ının emilimi gerçekleşir. Bu nedenle, demir içeriği yüksek olan besinlerden oluşan, dengeli bir beslenme programı uygulanması gerekir. Bazı besinler (çay, kahve, süt, soya proteini gibi) demir emilimini engellediği için, demirden zengin besinlerle beraber tüketilmemelidir. Yüksek oranda C vitamini içeren portakal suyu, domates ve yabanmersini gibi besinler ise demir emilimine yardımcı olur. Demir içeren besinlerin, demir döküm tencere veya tavalarda pişirilmesi önerilir.