Dünya Sağlık Örgütü (WHO) baklagillerin beslenmeye dahil edilmesini teşvik etmektedir. Her zaman önerilen Akdeniz Diyeti de büyük ölçüde baklagil tüketimine dayalıdır. Bakliyatlar yüksek besin kalitesiyle, gıda sisteminin sürdürülebilirliği için stratejik bir besin kaynağıdır. Yetersiz beslenmenin azaltılmasına katkıda bulunurlar.
Bakliyatlar kalp hastalığı ve diyabet gibi kronik hastalıklara karşı koruyucudur. Magnezyum, demir, çinko, potasyum ve B vitaminlerinin kaynağıdır. Güçlü antioksidan, antienflamatuar özelliklere sahip olan prosiyanidin, flavonoller gibi bazı polifenolleri içerir. Bu polifenoller kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bazı kanser türlerine karşı koyucudur.
Bakliyatlar HDL(iyi) kolesterolü arttırır, LDL(kötü) kolesterolü, trigliseridleri ve kan basıncını düşürür. Beslenmeyle yetersiz folat alımı, kalp hastalıkları için risk faktörü olan homosistein seviyesini yükseltir. Bakliyatlar iyi bir folat kaynağı olduğu için homosisteinin yükselmesini önleyebilir.
2- Fazla kilo ve obezite, kalp hastalıkları riskini arttırır. Baklagil tüketimi tokluk sağlayarak çok fazla besin alımını önler, kilo kaybını veya uzun süreli kilo korumayı destekler. Bağırsakların düzenli çalışması sağlar ve bağırsaktaki iyi bakterilerin besleyen lif açısından zengindir.
3-Vejeteryan ve vegan beslenme dünyada git gide artmaktadır. Bu durum bakliyat ve bakliyat ürünleri gibi alternatif protein kaynaklara olan talebin artmasına neden olmuştur. Bakliyatlar %25’ten fazla protein içerir. Bu nedenle bakliyat unları önemli bitkisel protein kaynaklarıdır.
Ekmek, kek ve hamur işlerinde kullanılan nişasta içeriği yüksek, proteini düşük tahıl unlarının %10-20’sinin yerine bakliyat unları kullanılabilir. Böylece bakliyatların içerdiği aminoasitler, tahıl proteinin besin değerini arttıracaktır. Yağ içeriği düşüktür. Gluten içermediği için çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti olanlar için de iyi bir alternatiftir. Ancak kontaminasyonla eser miktarda gluten içerebildiğinden dikkatli olunmalıdır.
Kırmızı Mercimek Unu: Yüksek miktarda protein ve lif içerir. Glisemik indeksi düşüktür. Kan şekeri ve kilo kontrolü için ideal bir gıdadır.. Folat, demir, manganez ve potasyum içerir.
100 gr: 346 kkal, 53 gr karbonhidrat, 13 gr lif, 1.3 gr yağ, 26 gr protein
Yeşil Mercimek Unu: Yüksek miktarda protein içerir. Kırmızı mercimek ununa göre kalorisi ve karbonhidrat oranı daha düşüktür.
100 gr: 284 kkal, 35 gr karbonhidrat, 12.2 gr lif, 0.9 gr yağ, 22 gr protein
Nohut Unu: Yüksek miktarda folat içerir. Ayrıca demir, magnezyum, fosfor, bakır ve manganez yönünden zengindir. Lif miktarı tam buğday ununa benzerdir.
100 gr: 389 kkal, 63 gr karbonhidrat, 6 gr lif, 5 yağ, 23 gr protein
Fasulye Unu: Protein ve lif içeriği yüksektir. Demir, magnezyum ve fosforun iyi bir kaynağıdır.
100 gr: 277 kkal, 41.9 gr karbonhidrat, 12.5 gr lif, 1.7 gr yağ, 22.4 gr protein